poniedziałek, 6 października 2014

POWIDŁA ŚLIWKOWE



Mirabelka, węgierka, reklonda - wszystkie śliwki są pyszne i zdrowe!

Śliwki cieszą się powodzeniem w kuchni. Ciasta ze śliwką, knedle ze śliwkami, a przede wszystkim...przetwory. Zakończenie lata i początek jesieni to najlepsza pora na przyrządzenie powideł śliwkowych.

Potrzebne będą:

  • Ile chcecie  śliwek węgierek – dojrzałych, pomarszczonych
  • zero cukru
  • płaski rondel
Śliwki myjemy, drylujemy. Dusimy mieszając, aby nie przywierały. Może nawet ze 3 dni, w zależności od czasu wolnego na mieszanie. Odparowujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja robię test łyżki – jak łyżka stoi w masie powideł – produkt gotowy. Dajemy powidła gorące do słoików, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy do góry dnem. Można też pasteryzować ok.20 minut. Potem ustawiamy w spiżarni i czekamy na okazję – zimowy wieczór, poprawę humoru, ciasto na niedzielę. Ja najczęściej używam do macerowania i pieczenia mięsiwa. Nadają mu niecodziennego smaku, aromatu i delikatności.
Dzięki dużej ilości błonnika śliwki poprawiają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne – szczególnie ciemne odmiany.

Dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów śliwki chronią przed rakiem jelita grubego. Wystarczy jeść 3-4 owoce dziennie. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo – hamują wchłanianie się cholesterolu.

Zawartość witaminy B6 i magnezu działa bardzo dobrze na nasz układ nerwowy, a także wpływa na nasze dobre samopoczucie. Potas reguluje ciśnienie krwi.

Nie tylko owoce śliwki mają na nas dobre działanie. Wykorzystuje się także korę tego drzewa. Wyciąg z kory afrykańskiej stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.

Także jedzenie suszonych śliwek jest dla nas korzystne. Chociaż zawierają aż 360 kalorii w 100 gramach, pod wieloma względami są cenniejsze niż świeże owoce. Zawierają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika. Są też bogatym źródłem fosforu i żelaza. Mają działanie przeczyszczające, regulują pracę układu pokarmowego.


Suszone śliwki poza tym, że są smaczne, niosą wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Mimo że suszone śliwki mają dużo kalorii, mogą być elementem diety odchudzającej. Powodują uczucie sytości, są więc doskonałym pomysłem na przekąskę. Poza tym przyspieszają metabolizm, przeczyszczają jelita, hamują wchłanianie cukru i cholesterolu.

Oprócz właściwości, które wpływają na stan naszego zdrowia, śliwki wpływają na urodę. Polecane są osobom zmagającym się z pękającymi naczynkami – dzięki zawartości witaminy K (reguluje procesy krzepnięcia krwi) i C (uszczelnia naczynia krwionośne).

Antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek. Ostatnio powstała formuła kremu opartego na wyciągu z pestek śliwki. Kwas oleinowy i linolowy, który zawiera taki wyciąg, nawilża skórę, intensywnie ją odżywia i natłuszcza.

Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze. Mogą różnić się zawartością kalorii (80-120 kcal w 100 gramach). Są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Zarówno suszone jak i świeże owoce są nieocenione.
/ źródło: http://www.naturalneoczyszczanie.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz