poniedziałek, 4 maja 2015

KOKTAJL Z JARMUŻU


Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, której właściwości zdrowotne są doceniane m.in. w Skandynawii. W Polsce mało kto wie, jakie wartości odżywcze posiada jarmuż, dlatego jest traktowany bardziej jako roślina ozdoba. Tymczasem barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.

Jarmuż ostatnio spogląda ze stron gazet, wyskakuje z reklam programów fitness, leży na deseczkach programów kulinarnych no i wskoczył mi do koszyka z półki sklepowej. Jak już jest, to trzeba go wykorzystać i przemycić witaminki do organizmu.



Wybieramy liście zielone, myjemy, odłamujemy grube łodygi. Do tego banan lub ananas, sok świeży z jabłka, sok świeży z cytryny, miód. Wszystko blendujemy i podajemy do konsumpcji. Proporcje dobieramy według uznania. Jeśli ktoś lubi do picia – więcej doda soku lub trochę wody mineralnej. Jeśli ktoś lubi jako deser – zamiast soku doda jabłko. Jeśli upał dokucza i mamy chęć się ochłodzić, część  pulpy mrozimy i łączymy obie części przed podaniem. Jeśli ktoś ma absorbującą pracę, zabiera sobie koktajl do słoiczka i zajada w czasie ustawowej przerwy lub w ukryciu podczas działań przewidzianych w przydziale obowiązków.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz