Jarmuż to odmiana kapusty o długich,
pomarszczonych liściach, której właściwości
zdrowotne są doceniane m.in. w Skandynawii. W Polsce mało kto wie, jakie
wartości odżywcze posiada
jarmuż, dlatego jest traktowany bardziej jako roślina ozdoba. Tymczasem barwne
liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i
fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i
K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu -
silnego przeciwutleniacza.
Jarmuż ostatnio spogląda ze stron gazet, wyskakuje z reklam programów fitness, leży na deseczkach programów kulinarnych no i wskoczył mi do koszyka z półki sklepowej. Jak już jest, to trzeba go wykorzystać i przemycić witaminki do organizmu.
Jarmuż ostatnio spogląda ze stron gazet, wyskakuje z reklam programów fitness, leży na deseczkach programów kulinarnych no i wskoczył mi do koszyka z półki sklepowej. Jak już jest, to trzeba go wykorzystać i przemycić witaminki do organizmu.
Wybieramy
liście zielone, myjemy, odłamujemy grube łodygi. Do tego banan lub ananas, sok
świeży z jabłka, sok świeży z cytryny, miód. Wszystko blendujemy i podajemy do
konsumpcji. Proporcje dobieramy według uznania. Jeśli ktoś lubi do picia –
więcej doda soku lub trochę wody mineralnej. Jeśli ktoś lubi jako deser – zamiast
soku doda jabłko. Jeśli upał dokucza i mamy chęć się ochłodzić, część pulpy mrozimy i łączymy obie części przed
podaniem. Jeśli ktoś ma absorbującą pracę, zabiera sobie koktajl do słoiczka i
zajada w czasie ustawowej przerwy lub w ukryciu podczas działań przewidzianych
w przydziale obowiązków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz