Tarta ze szparagami wyszła pysznie a bardzo szybko się ją robiło!
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi, czyli zanurzamy je we wrzątku na 15 sek., po czym odcedzamy i zlewamy zimną wodą.
Jogurt mieszamy z parmezanem i rozsmarowujemy na cieście. Na tak przygotowany spód układamy szparagi naprzemiennie.
Pomidorki kroimy w plastry, cebulkę na kawałeczki a fetę na kostkę i to wszytko kładziemy na szparagi.
Zanim tarta trafi do piekarnika skrapiamy ją odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko obficie przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Tartę wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Gotowe ;) nie zdążyłam zrobić zdjęcia przed zjedzeniem! :)
Przepis ze strony: http://spektrum-smaku.blogspot.com/2011/07/krucha-tarta-ze-szparagami.html
Nawet udało mi się uszczknąć kawałek jak gospodyni się odwróciła. Smaczne i mało kalorii.
OdpowiedzUsuń