poniedziałek, 22 grudnia 2014

CHOINKA JADALNA Z MAKIEM

Nie będę odkrywcza, ale polecam hasło "choinka z ciasta francuskiego". Tano, łatwo i przyjemnie. A na dodatek smacznie. Potrzebne tylko zakupione w sklepie ciasto francuskie i masa makowa. Opcjonalnie można wykorzystać nutellę lub powidła. Świetny pomysł:
 na prezent, 
na dekorację stołu, 
na zajęcia rękodzieła artystycznego, 
na zajęcie czasu wolnego, 
na wykorzystanie powideł resztek, 
na ćwiczenie rąk sprawności, 
na przystawkę dla gości, 
na naukę dla malutkich , 
na prezenty dla starutkich, 
na prezentów darowanie, 
i do kawy spożywanie.
Skorzystałam,ulepiałam, pakowałam, darowałam.

Ciasto francuskie składamy na pół i wycinamy duży równoboczny trójkąt.

W ten sposób otrzymujemy dwa trójkąty na środku, jeden z nich odkładamy na bok.Na pozostawiony trójkąt nakładamy równomiernie masę makową.
( Z boków pozostanie nam 1 trójkąt równoboczny( po rozłożeniu) i dwa kawałki, z których identyczny trójkąt zlepimy wzdłuż pnia.)

Całość przykrywamy pozostawionym na boku ciastem.

Teraz brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki - pamiętać by nie naciąć całego ciasta.

Gałązki choinki chwytami i okręcamy wokół własnej osi.

Z ciasta 50x25 cm mogą wyjść dwie duże choinki. Z boków pozostających sklejam tę drugą. Piekłam też  z tego formatu 6 małych. Jedna puszka masy makowej wystarcza na 6 rolek ciasta.



Na zdjęciu powyżej - z trzech kawałków wykroicie 6 małych choinek.




Ciasto łączymy dokładnie zacierając granice złożenia, aby się nie rozeszło podczas pieczenia.
Zawijamy fiziołki wokół osi gałązki.






1 komentarz:

  1. Świetny pomysł...wykorzystam w przyszłym roku :-D KoBea

    OdpowiedzUsuń