Ośmiornice (Octopoda) – rząd drapieżnych głowonogów z podgromady płaszczoobrosłych, obejmujący
gatunki o zwartym ciele i 8 ramionach spiętych błoną. Zamieszkują wyłącznie morza
pełnosłone, zwłaszcza rejony raf koralowych. Występują zwykle w płytkich
wodach, ale znane są gatunki głębokowodne i pelagiczne. Pewien gatunek żyje w pobliżu kominów hydrotermalnych.
Ośmiornice pojawiły się w kredzie. Znanych jest około 250 gatunków współcześnie żyjących. Wiele z nich ma istotne
znaczenie gospodarcze. Żywią się rybami i skorupiakami. A inni żywią się ośmiornicami.
Obiad niedzielny (bo wymagający czasu):
Ośmiornicę zamrożoną odmrażać w lodówce 10 godzin.
Gotowanie:Przygotować do wywaru:100ml wina czerwonego, trochę wody,
liść laurowy, cebula, zero soli, bo ośmiornica jest słona sama w sobie. Żyje
wszak w morzach pełno słonych. Włożyć stworzenie i gotować około 50 min.
Sos:Dwie czerwone cebule i 2 ząbki czosnku zeszklić na oliwie,
dodać zawartość puszki z obranymi pomidorami, trochę wywaru z gotowania,
kolendrę, odrobinę ostrej papryczki, jeśli lubisz, wędzone pomidory – nie z
oleju. Chwilę gotować.
Danie:Pokrojoną ośmiornicę dodać do sosu. Podawać z czarnym
makaronem i cukinią w plastrach podduszoną w sosie słodko-kwaśnym.
Ależ ona apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMoże i smaczne ,ładnie wygląda. Ja jednak nie jestem fanka tego dania. Ilona
OdpowiedzUsuń