niedziela, 15 marca 2015

OŚMIORNICA NA OBIAD ?



Ośmiornice (Octopoda) – rząd drapieżnych głowonogów  z podgromady płaszczoobrosłych, obejmujący gatunki o zwartym ciele i 8 ramionach spiętych błoną. Zamieszkują wyłącznie morza pełnosłone, zwłaszcza rejony raf koralowych. Występują zwykle w płytkich wodach, ale znane są gatunki głębokowodne i pelagiczne. Pewien gatunek żyje w pobliżu kominów hydrotermalnych. Ośmiornice pojawiły się w kredzie. Znanych jest około 250 gatunków  współcześnie żyjących. Wiele z nich ma istotne znaczenie gospodarcze. Żywią się rybami i skorupiakami. A inni żywią się ośmiornicami.


Obiad niedzielny (bo wymagający czasu):

Ośmiornicę zamrożoną odmrażać w lodówce 10 godzin.

Gotowanie:Przygotować do wywaru:100ml wina czerwonego, trochę wody, liść laurowy, cebula, zero soli, bo ośmiornica jest słona sama w sobie. Żyje wszak w morzach pełno słonych. Włożyć stworzenie i gotować około 50 min.

Sos:Dwie czerwone cebule i 2 ząbki czosnku zeszklić na oliwie, dodać zawartość puszki z obranymi pomidorami, trochę wywaru z gotowania, kolendrę, odrobinę ostrej papryczki, jeśli lubisz, wędzone pomidory – nie z oleju. Chwilę gotować.

Danie:Pokrojoną ośmiornicę dodać do sosu. Podawać z czarnym makaronem i cukinią w plastrach podduszoną w sosie słodko-kwaśnym.







2 komentarze:

  1. Ależ ona apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i smaczne ,ładnie wygląda. Ja jednak nie jestem fanka tego dania. Ilona

    OdpowiedzUsuń