poniedziałek, 19 maja 2014

KURCZAK W SAKIEWKACH

Kurczak niby pospolity, a ciekawie podany może wzbudzić zachwyt gości i podnieść motywację gospodyni. Przepis znalazłam tutaj:http://kresy24.pl/35772/kurczak-w-ciescie/, ale trochę go zmodyfikowałam. 
Pałeczki z kurczaka macerować w powidłach śliwkowych własnoręcznych z przyprawą do kurczaka pieczonego. Następnie opiec na maśle i upiec w rękawie. Usmażyć pieczarki na patelni na złoty kolor, doprawić ziołami. Jeśli danie ma myć bardzo syte - przygotować purre ziemniaczane z cebulką smażoną.  Jeśli ma być przystawką rozpoczynającą przyjęcie - proponuję tylko pieczarki. Ciasto francuskie ( polecam z Lidla ) dzielimy na 4 lub 6 części. Nakładamy na środki kwadratów pieczarki, pałeczkę i zawiązujemy nitką lub sznurkiem. Wstawiamy do piekarnika zgodnie z opisem na opakowaniu ciasta.
Polecam jako urozmaicenie jadłospisu i na prośbę gości ukontentowanych jadłem.



2 komentarze:

  1. kurczaki przepyszne, mięsko miękkie i pełne aromatu. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, było pysznie! A ile zabawy przy przygotowywaniu!

    OdpowiedzUsuń