czwartek, 15 maja 2014

ROŻKI DROŻDŻOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ

Ciasto:
1 kg mąki i 0,5 kg margaryny wyrobić, dodać sfermentowane drożdże 10 dkg w 1 szklance mleka z cukrem, dodać sól , uformować kulę i włożyć do garnka z zimną wodą. Jak wypłynie - rozwałkować na stolnicy, kroić na kwadraty i nakładać farsz. Mocno zaciskać brzegi. Można pomazać roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.

Farsz:
kasza gryczana, pieczarki, smażona cebulka, trochę żółtego sera, jajko do zlepienia farszu, może być papryka, można dodać mięsa, doprawić do smaku.

Rożki można podać na ciepło z sosami lub bez, mogą być zimną przekąską na drugie śniadanie lub zagryzką na wieczorne przyjęcie dla miłych gości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz