wtorek, 21 lipca 2015

BIGOS PRAWIE WARZYWNY

................prawie, co robi różnicę.
Kto nie chce jeść z mięsem niech pominie etap jego obróbki i dodania.
No to do dzieła :
  • 4 kg młodej kapusty kiszonej poszatkuj, wrzuć do garnka, gotuj
  • 2 kg wieprzowiny i pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę i wymieszaj z przyprawą do mięsa. Niech trochę poleży, usmaż, duś pod przykryciem
  • 6 młodych marchewek duś razem z mięsem, potem pokrój w talarki
  • 5 cebul pokrój w plasterki, usmaż na maśle
  • 2 kg pieczarek pokrój, usmaż na maśle
  • dwie duże cukinie pokrój w słupki
  • litrowy słój powideł śliwkowych, duży przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, przyprawy według smaku
Po ugotowaniu kapusty połącz wszystkie składniki i trochę podduś. Potrzebny będzie garnek 16 litrowy, bo proporcje są dla większej ilości osób. Część dania zamroź na dni mało pojemne w czas na gotowanie, część powkładaj do słoików z przeznaczeniem dla Mamy, Teściowej, przygodnych gości. Taki prezent procentuje wymianą na soki malinowe, wiśniówkę, zaproszenie na grilla lub wdzięcznością. Jeśli coś Ci zostanie serwuj na obiad, póki konsumenci będą chętni.Pycha!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz