wtorek, 7 lipca 2015

CUKINIA ZAWIJANA

Kabaczek, czy też cukinia to odmiana dyni.Wyselekcjonowano we Włoszech  i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Szczególną popularnością cieszy się w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Kabaczki należą do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną ich zaletą jest wyborny smak. Ponadto odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii. Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, surówki, sałatki, koktajle, desery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać. Ma wysoką wartość dietetyczną:
 zawiera duże ilości cukrów,witaminy CC, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal.
Uwielbiam cukinie do wszystkiego. Pyszna jest młoda pocięta w plastry i usmażona na oliwie z sosem słodko-kwaśnym. Ale dzisiaj cukinia zawijana. Długie proste cukinie pocięłam na specjalnym urządzeniu do cięcia dłuuugich plastrów.
Posolić plastry i pozostawić pół godzinki, aby puściła sok.
Potem do piekarnika na papierze do pieczenia i skropiona oliwą.
Trochę podpiec na 150 stopni, koło 10 minut. Jak znów puszcza sok - jest gotowa. Uwaga, żeby się nie wysuszyła ! Potem wyjmujemy i na każdy pasek kładziemy cieniuteńki pasek szynki dojrzewającej i śliwkę suszoną. Zawijamy i przekłuwamy wykałaczką. Smak niepowtarzalny. 
Można zaserwować na grilla (przygotowanie wcześniej oszczędzi nam stania w kuchni podczas przyjęcia), można tez podać z lodówki, bo przyjemnie chłodzi podczas upału.





1 komentarz: