niedziela, 25 października 2015

JABŁKA NADZIEWANE ŻURAWINĄ

Smaczna przekąska na jesienne wieczory lub kolacyjka przy czerwonym winie. Proste w wykonaniu, szybkie, aromatyczne i przepyszne.
Jabłka wydrąż łyżką do kulek ziemniaczanych lub zwykłą łyżką lub po prostu podźgaj nożem środek i wyjedz go łyżeczką do herbaty.
Ubij pianę z białek, raczej mało, pokój migdały, dodaj żurawinę i wszystko wymieszaj. Odradzam cukier, bo jest już w jabłku, ale polecam cynamon na przywołanie zapachu świąt i afrodyzjakalnych właściwości. Wypełnij nadzieniem jabłka i zapiecz w gorącym piekarniku przez około 30 minut. Jeśli zostanie Ci białko, dodaj do niego cukru ( poprzez ubijanie ) i wysusz w postaci bezowej na blasze po wyciągnięciu upieczonych jabłek, gdyż piekarnik nie może być gorący.
No to do dzieła, leniwe niedzielne popołudnie można sobie umilić deserem. Deser podajemy oczywiście z lodami waniliowymi i bazylią do dekoracji. Rozpływający się w ustach farsz i owiewający kuchnię zapach pozwoli Ci zobaczyć, że jednak świat jest piękny......






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz