środa, 25 listopada 2015

PIERNIKOWA WIOSKA



Kiedyś kupiłam formę na domki do pieczenia. No i wreszcie nadszedł czas na próbę ustawienia wioski piernikowej. Nie próbowałam jeszcze z ciasta piaskowego, ale powiodła się próba z ciastem piernikowym. Dla chętnych podaję przepis:


Ciasto piernikowe:

  • 3 jaja
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier wanilinowy
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, sody, kakao, przyprawy piernikowej

Składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy mikserem. Napełniamy domki i pieczemy  40 minut w ok. 180 st. Do ciasta można dodać  ciasta 2-3 jabłka pokrojone w kostkę. Domki wyrosną nierówno, więc odcinamy spody , kruszymy, łączymy z miodem lub dżemem i robimy kulki, obtaczamy je w kokosowych wiórkach. Nie może się nic zmarnować. Domki wyciągamy i lukrujemy.



Lukier:


·         1 białko

·         1 szklanka cukru pudru (około 400g)

·         kilka kropel soku z cytryny lub octu

·         ewentualnie barwniki


Jajko zanurzamy na 5 sekund do wrzątku. Białko wbijamy do naczynia. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy na niskich lub średnich obrotach miksera przez około 10-15 minut. Kto nie ma cierpliwości, zatrudnia partnera do mieszania tego łyżką. Mięśnie czynią cuda i tak się uda. Ewentualnie dodajemy barwnik i ponownie zmiksujemy. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki, należy dodać do niego jeszcze trochę cukru pudru (stopniowo), a jeśli zbyt gęsty - białka. Dekorujemy domki, np. za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz