niedziela, 27 września 2015

DYNIA NADZIEWANA



Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na przetwory. Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów

Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu.

Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.

Ale najważniejsze są walory smakowe.


Zostałam zaproszona na obiad, gdzie (prócz gospodyni) królowała dynia. Jej obraz i zapach godzien jest uwiecznienia. Zapach pozostanie w głowie, fotografie ,robione naprędce, Wam pokażę. Dynia nadziewana jest mielonym mięsem z indyka i wieprza, pokojonymi warzywami, ziołami, wszystko połączone startym żółtym serem i jajkami. Proporcje według uznania. Wszystko spakowane do folii aluminiowej i pieczone w piekarniku na 180 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia gospodyni podlewała blachę wodą. Do obiadu podano sos pomidorowy na ciepło i sos jogurtowo-czosnkowy z koperkiem. Do picia sok pomidorowy. Na chłodne jesienne dni danie bardzo udane.

Ponieważ gospodyni czyta tego bloga, przygotowała pudełka i dynia na następny dzień powędrowała ze mną.

Polecam i życzę smacznego.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz