piątek, 4 września 2015

POWIDŁA CZEKOLADOWE

Śliwkowy sezon w pełni, więc warto zaopatrzyć się w zdrową nutellę dla swoich mniejszych i większych dzieci (i mężów). To jest wspaniały przepis i nawet ja dołączyłam do słoikowych łasuchów po skosztowaniu powideł czekoladowych po raz pierwszy.

Potrzebne będą:

  • śliwki węgierki
  • czekolada lub kakao decoMorreno
  • dużo czasu
Jak zwykle nie lubię przetworów które pochłaniają dużo czasu, tak teraz chętnie poświeciłam każdą minutkę na ten przepis. 

Śliwki należy umyć i pozbawić pestek a potem UWAGA!! zmielić w młynku na grubych oczkach (to jest świetny patent). Można też nie mielić i zwyczajnie połówki śliwek smażyć od razu. W garnku czy patelni o dużej średnicy zmielone śliwki smażymy dość długo, potem dodajemy kakao lub czekoladę w kostkach wedle uznania. Jeśli używamy kakao lub śliwki są trochę kwaśne to można dodać odrobinę cukru. Potem smażymy tak długo aż konsystencja będzie nam odpowiadać. Przekładamy do wyparzonych  w piekarniku słoików, odwracamy do góry dnem i gotowe!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz